Sida 1 av 1

Vad är det som gäller för hundkojor!?

Postat: 5 december 2007 kl. 18:59
av John Doe
Hallå gott folk här på forumet!

Eftersom vi växer hela tiden från att ha varit ett litet forum till att ha blivit en samlingspunkt för Nordens alla kojeägare så är det dags att ta steget längre!

Har suttit och pratat med El_Gringo på MSN om ombyggnationer och det mesta som har med kojor att göra nu ikväll och vi kom fram att vi skulle behöva veta vad som gäller och inte. Eftersom det är olika från olika myndigheter!

Svensk bilprovning, Polisen, Vägverket osv! Därför tänkte jag att jag startar den här posten och hoppas att ni kommer komma med frågor som ni önskar ha svar på!

Alla frågor kommer att hamna i detta första inlägg då jag hinner lägga in dem dvs :wink: Och alla dessa frågor och svar kommer att hamna i en Wiki här på sidan, Vad säger- Polisen, Vägverket, SBPAB osv...

Vad tycker ni? Eftersom alla säger olika så vill man gärna ge Svart på vitt om det är så att man kanske stoppas pga något som man fått godkänt från någon myndighet! Vi är ju en hel del som bygger om våra bilar osv och jag själv vet knappt vad som är lagligt eller inte på min koja och Vägverket har fortfarande inte ringt upp mig gällande mina frågor om min koja :evil:

Frågor som behöver besvaras av oss medlemmar är:
Speglar
Backljus
Säkerhetsbälten bak (Vet att det inte är lag på detta, men behöver ändå svart på vitt)

Frågor som redan är besvarade är:
Har du 10" Så behöver du inte ha vinterhjul enligt lag
Väl mött
Kirill

Postat: 5 december 2007 kl. 19:45
av bulten08
hej lite om säkerhetsbälte frågan (från wikipedia) "Personbilar i Sverige måste ha säkerhetsbälten i framsätena från och med årsmodell 1969, och i baksätena från och med årsmodell 1970. Rullbälten är obligatoriska i framsätet från och med årsmodell 1974 och i baksätet från och med årsmodell 1975"

Postat: 5 december 2007 kl. 20:12
av kerguelair
personbilar äldre än 30 år är undantagna från vinterdäckslagen oavsett däckdimension.

Postat: 5 december 2007 kl. 21:27
av John Doe
bulten08 skrev:hej lite om säkerhetsbälte frågan (från wikipedia) "Personbilar i Sverige måste ha säkerhetsbälten i framsätena från och med årsmodell 1969, och i baksätena från och med årsmodell 1970. Rullbälten är obligatoriska i framsätet från och med årsmodell 1974 och i baksätet från och med årsmodell 1975"
Det är just därför jag tar upp det här och ber alla medlemmar som är osäkra på frågor gällande hundkojor att skriva ner sina frågor här så att vi kan ta reda på detta :D

Vägverket sa såhär till mig då jag pratade med dessa:
Bilbälte bak behöver inte finnas eftersom bilen är så gammal! Då ställer jag mig frågan, hur kommer det sig då att Wikipedia säger raka motsatsen, vad stämmer och vad stämmer inte?! Vet dock inte källan du har heller så :(

Postat: 5 december 2007 kl. 22:08
av johan_palm
Då går man på vad vv säger :)

Postat: 5 december 2007 kl. 22:52
av jocke.carlsson
Ang säkerhetsbälten så går det på årsmodell. Jag var tvungen att köpa rullbälte fram och tre punkt fasta eller rull bak i min när jag gjorde iårdning den. Jag kommer inte ihåg vilken paragraf men den går att hitta på vv.se

Postat: 5 december 2007 kl. 23:52
av bulten08
från 1969 är det lag på säkerhetsbälte fram det är jag iallafall säker på sen dom där på vägverket verkar inte ha alla tomtar på loftet./marcus

Postat: 6 december 2007 kl. 10:43
av John Doe
Det är just därför som jag har startat den här posten för att vi ska gräva fram saker vi är osäkra på, eftersom VV säger en sak, då kan polisen säga en helt annan sak! Eller varför inte tvärtom? Poliser har fel ibland de också så :lol:

Så spotta ur er frågor och tankar nu folks :D

Postat: 6 december 2007 kl. 22:48
av jonte3
Hej
vv.se har de alla sina författningssamling på nätet. Det kan vara lite svårt att hitta den författningen man söker efter men på http://www20.vv.se/vvfs/lagrum_sida10.asp kan man söka efter alla författningar. Lite sökhjälp kan man hitta på http://www.vv.se/templates/page3____1105.aspx.
Författning 2003:22 http://www20.vv.se/vvfs/htm/2003nr022%20.htm innehåller väldigt mkt som besvarar det ni undrar om längre upp i tråden.
/Jonatan