Innertak (och rutor) - några tips.

Guider för allt som berör Hundkojan
Användarvisningsbild
minijanne
Administratör
Inlägg: 2054
Blev medlem: 18 oktober 2008 kl. 21:28

Innertak (och rutor) - några tips.

Inlägg av minijanne »

Förra helgen petade jag in nytt innertak. Taket, från Retroretrims (http://www.retroretrims.net) kom bestyckat med extrabitar för A, B och C-stolpar plus en liten bit att ha under bakfönstret. Nya "rods", införskaffade från Minispares, levererades i samma paket. Vet inte hur många som pillat in ett innertak men det var med rätt mycken vånda jag till slut tog mig mod att göra det. Först tog jag ut alla rutor eftersom det inte går på annat sätt. När jag ändå hade rutorna ute passade jag på att klä om "fönsterbrädan" fram. Sen började jag med taket. Det var en hel del jobb men det var egentligen inte svårt. Här är några "lessons learned":

För det första: Ta det lugnt! Det tar tid och men det är värt det.
1. Ja! Rutorna måste ut! Det är inte så svårt att få tillbaks dom.
2. Sätt upp nånting svampigt (typ 20mm ljuddämparmatta) i taket. Det hjälper till att hålla stagen upprätt när du spänner upp taket.
3. Använd Stokvis Super Monteringstejp (finns bl a på Clas Ohlson art nr: 31-1633) för att fästa taket vid listerna. Håller lika bra som lim och kladdar inte.
4. Börja bakifrån och gå framåt växekvis på varje sida. Använd 10cm-bitar av dörrlist för att temporärt klämma fast taket när du går runt (se till att ha typ 25-30 bitar så klarar du dig). Klämmor som på bilden nedan funkar men list-bitar är bäst. Limma inte förrän du är nöjd.
5. SKÄR INTE BORT FÖR MYCKET av taket när du passar in det! Tänk först, tänk igen och en gång till - sen skär du!


Rutorna.
När du ändå tagit ur rutorna rekommenderar jag att du i förväg skaffat nya gummilister och spärrlister. Dels är det lättare att jobba med och dels är risken för läckor mindre med nya fräscha lister. Gummi åldras! Några andra saker som är bra att ha är Specialverktyg för att få tillbaks spärrlisten. en smörkniv, helst i plast (12 spänn på clas ohlson), sugkoppar för glasmontering (finns på Jula för 79 spänn styck (Artnr: 256085), köp två, oundvikliga om du är ensam), 2 m flagglina, sprayflaska med såpvatten. För att få tillbaks rutorna, gör så här
Fram och bakrutor.
1. Kläm fört fast gummilisten runt fönsterhålet skarven i mitten neråt (i plåten alltså).
2. Vinkla ut listen lite grann, eftersom du inte har spärrlisten i finns det lite rörelseutrymme.
3. Tag rutan (fukta sugkopparna med såpvatten och placera dom så att de fäster ordentligt, de fäster endast på slätt glas) och passa in rutan med nedre delen i listen.
4. Spraya rikligt med såpvatten och drag med smörkniven längsmed gummilisten och rutan så att rutan glider ner i listen.
5. Använd sedan specialverktyget för att öppna gummilisten och för ned spärrlisten i skåran (använd såpvatten här också) occh mata ner listen allteftersom.

Sidorutorna.
1. Sätt först fast gummilisten runt glasrutan.
2. Tryck in flagglinan i gummilisten (där plåten sedan ska vara) och dränk den i såpvatten.
3. Fäst sugkopparna på rutans insida och gå in i bilen med rutan.
4. Trä ut rutan genom fönstret och sätt den nedre delen av listen över plåten och dra ut flagglinan inåt bilen så att gummilistens inre kant (och flagglinan) hamnar på insidan av plåten. Håll hela tiden i rutan med sugkopparna.
5. Sätt en av sugkopparna i nedre bakre hörnet av rutan och dra försiktigt in gummilisten med hjälp av flagglinan medan u samtidigt drar rutan inåt (med vad engelsmännen definierar som "a resonable amount of force :wink: ). Spraya med såpvatten hela tiden.
6 Fortsätt runt om och avsluta i främre övre hörnet av rutan. Här får du ta i lite extra ("might be neccessary to use excessive force")! Se till att alltid ha sugkoppen på det ställe du skulle ha tryckt på om du kunnat stå på utsidan... :? ja du förstår nog vad jag menar.
7. Putsa av rutorna, hoppa in i bilen och kör till närmsta Sibylla, för vi det här laget är du hungrig. Lycka till!

Mitt tak innan:
Bild

Specialverktyget:
Bild

En bakruta slinker in:
Bild

Du kan aldrig ha för många klämmor:
Bild

Slutresultatet:
Bild
Bild

Användarvisningsbild
Hylsan
Administratör
Inlägg: 2022
Blev medlem: 26 juni 2005 kl. 09:50
Ort: Hässleholm

Re: Innertak (och rutor) - några tips.

Inlägg av Hylsan »

ruskigt snyggt, du är alltid välkommen till mitt garage o byta tak :D

Tummen upp!
/Hylsan
Tomas Hylander - *admin*
Leyland Mini1000 '78 - "Blåmesen"
Mini -72 - "The Phantom"

Skriv svar